História, kultúra, šport a jedlo... Aj o tom sú Dni Ukrajiny 2023 v Košiciach

KOŠICE – Napriek zložitej situácii na vojnou postihnutej Ukrajine pripravilo Združenie FEMAN v spolupráci s partnermi v poradí už 9. ročník podujatia Dni Ukrajiny, ktoré sa koná v Košiciach od 21. do 28. septembra 2023.

375804423_6599024750152391_1347048375013310011_n

Ide o výnimočný medzinárodný projekt na Slovensku zameraný na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskou republikou. Pre Slovensko, ako aj Európsku úniu, predstavuje Ukrajina naďalej, aj napriek vojnovej eskalácii napätia s Ruskom, kľúčového partnera.

Tohtoročné Dni Ukrajiny slávnostne otvorili vo štvrtok o 16.00 hod. v Kasárňach/Kulturparku pastierske trúby trombity v podaní skupiny HUCUĽI a filmový festival dokumentárnych filmov o Ukrajine Naše svety – FILM EURÓPA 2023. Novinkou je Deň HUCUĽOV (alebo JASIŇA) v Košiciach. Ide o prezentáciu nevšednej a pestrej kultúry Hucuľov, ktorá vyvrcholila o 17.00 hod. samostatným koncertným programom Hucuľov, o ktorom riaditeľ Združenia FEMAN Eduard Buraš povedal: „Prídu Hucuľi žijúci v oblasti Karpát pod najvyšším vrcholom Ukrajiny, ktorý sa volá Hoverla. Istým spôsobom je to malé posolstvo bývalého Československa, pretože za bývalej republiky, keď bola Podkarpatská Rus súčasťou Československa, tak v Jasine končil rýchlik, ktorý vychádzal z Chebu, šiel cez Prahu, Českú Třebovú, Žilinu, Košice a končil práve v Jasini. Košice navštívia aj trombiti. Známi sú tým, že sú ovčiari, kožiari, spracúvajú syr, bryndzu, ovčiu kožu a trombitami (pastierskymi trúbami) sa dorozumievajú cez kopce. A práve oni budú otvárať Veteránsku míľu v Mestskom parku v Košiciach.“

V rôznorodej programovej ponuke ani tento rok nebude chýbať Veteránska míľa, ktorá odštartuje symbolicky ako pripomienka 19 mesiacov trvajúceho vojnového konfliktu na Ukrajine. „Z Užhorodu sem prišlo 15 vojnových veteránov. Zaujímavé je, že trinásť z nich je z mesta Čerkasy. Príde náš partner Vadim Sviridenko, poradca prezidenta Ukrajiny pre otázky rehabilitácie vojnových veteránov. Je to prvý človek, ktorému po bojoch amputovali všetky štyri končatiny, ale napriek tomu v roku 2019 bežal v Košiciach Medzinárodný maratón mieru. Potom sme v roku 2021 zorganizovali Veteránsku míľu. Nemohli sme nechať nepovšimnuté to, čo sa deje a povedali sme, ľudia, vážte si mier, lebo my sme živým príkladom toho, čo spôsobuje vojna. Demokracia nie je zadarmo. A rok nato sa začala ostrá vojna. Je tu istá symbolika spočívajúca v tom, že Veteránska míľa je jediné podujatie na Slovensku, ktoré nie je o tom, že sa beží na čas, ale účastníci ju prejdú peši alebo zabehnú preto, aby vyjadrili svoj postoj k vojne, jej ukončeniu a k nastoleniu mieru. Koná sa na podporu žien, ktoré stratili mužov, na podporu detí, ktoré stratili otcov a na podporu chlapov, ktorí prišli o svoje zdravie. Symbolika je v tom, že bežať sa bude v Košiciach 24. septembra, presne v deň, keď pred 19 mesiacmi Rusko napadlo Ukrajinu,“ predstavuje Veteránsku míľu Eduard Buraš.

Počas Dní Ukrajiny si na svoje prídu aj gurmáni. „Máme tu program zameraný na typické ukrajinské jedlá a nápoje, napríklad ukrajinský kvas, ktorého máme viac ako 500 litrov,“ vraví Eduard Buraš a dopĺňa, že na priaznivcov tradičnej ukrajinskej kuchyne čakajú prezentácia typického nealkoholického ukrajinského nápoja počas Dňa kvasu, aj MiniVeľtrh farmárskych výrobkov, vína, mäsových výrobkov a tiež Kulinária s ukrajinským borščom, pirohmi, holúbkami a ďalšími špecialitami.

Neoddeliteľnou súčasťou v dlhoročnej skladbe programu Dní Ukrajiny sú Svätá liturgia v sobotu 23. 9. o 9.00 hod. v Chráme Narodenia presvätej Bohorodičky, koncertný program Zboru KARPATY nazvaný Ctíme si svoje tradície a významné osobnosti (24. 9. o 17.00 hod. v Historickej radnici) a dvojdňové Slovensko-ukrajinské fórum, ktoré sa v Kasárňach/Kulturparku začne 25. 9. o 9.00 hod. s cieľom definovať aktuálne možnosti na rozvoj cezhraničnej spolupráce podnikateľských subjektov a samospráv s osobitným zreteľom na vojnou zničené územie susednej Ukrajiny.

„Slovensko-ukrajinské fórum je zamerané na spoluprácu miest, obcí, krajov v oblasti Slovenska a Ukrajiny. Jeho hlavným spíkrom bude gubernátor Zakarpatska Viktor Mykyta, ktorý je zároveň aj predsedom Kongresu regiónov a miest Ukrajiny pri úrade prezidenta. Veľmi sa teším na jeho vstup a posúdenie aktuálneho diania na Ukrajine vzhľadom na to, že Zakarpatsko ako jediné na celej Ukrajine nemá vyhlásený komandantský čas, čo znamená, že obyvatelia nie sú obmedzení počas 24 hodín a nemajú v noci zákaz vychádzania,“ hovorí Buraš, ktorý k panelom ešte dodáva: „Rád by som upozornil na panely. Napríklad na posledný, nazvaný Humanitárne koridory na Ukrajinu, kde by sme chceli predstaviť nový projekt spájajúci tri východy, východ Belgicka, východ Slovenska a východ Ukrajiny. Je zameraný na pomoc deťom v Užhorode, ktoré majú sluchové postihnutie. Zároveň si špeciálna škola z Užhorodu vzala pod krídla deti z Kachovky a z oblastí, ktoré zaliala voda Kachovskej priehrady.“

Ďalšou zaujímavou akciou je program nazvaný Ctime si svoje tradície a významné osobnosti, ktorý sa uskutoční v nedeľu v Historickej radnici. „Jeho organizátor je Ukrajinský národný zbor Karpaty, spevácky zbor Ukrajincov žijúcich v Košiciach. My v rámci Dní Ukrajiny nezabúdame ani na Ukrajincov, ktorí žijú v Košiciach a tvorili silnú komunitu už pred vojnou. Oni pripravujú pravidelne program venovaný ich významným osobnostiam,“ vraví Eduard Buraš. 

„Na pomoc sa nám prihlásila organizácia Anjeli Ukrajiny, ktorej členovia zavesia na altánok v Mestskom parku 500 modro-žltých anjelikov ako symbol mŕtveho dieťaťa, ktoré zomrelo vo vojne, bolo unesené, zavraždené… To sú mŕtve deti Ukrajiny. Chceme na to upozorniť, pretože sa Dni Ukrajiny 2023 konajú v duchu pomoci deťom a chcú priniesť informácie o tom, ako deti na Ukrajine trpia, lebo ony majú tú najväčšiu bolesť, strácajú rodičov, strácajú domovy, strácajú detstvo… Jedna generácia je na Ukrajine zničená.“ Týmto sa pomoc nekončí, Eduard Buraš dodáva, že dnes očakávajú autobus organizácie Adra Slovensko z Bratislavy plný humanitárnej pomoci smerujúcej do mesta Cherson, kam z Košíc vyrazí zajtra. 

Koordinátorka projektu na Ukrajine Natalia Alexandrovna Bokuleva našla so svojou rodinou prechodný domov v Košiciach. „Ženy, ktoré na začiatku vojny prišli do Košíc, prišli z Ukrajiny a pletú ponožky. Sú to ženy, ktoré stratili všetko, nevedeli, ako ďalej žiť, čo robiť. Stretli sa, porozmýšľali a začali štrikovať vlnené ponožky pre bojujúcich mužov. Na tohtoročných Dňoch Ukrajiny sa budú za symbolickú cenu predávať aj ďalšie ručne zhotovené výrobky z vlny. Peniaze z ich predaja sú určené na pomoc deťom na Ukrajine a mužom vo vojne. Prvú várku ponožiek sme poslali chlapom na vojnu ešte v novembri minulého roku. Poslali sme im aj ďalšie a už nám volali, že bude ťažká zima a potrebujú ďalšie ponožky nielen pre vojakov, ale aj pre ľudí z Kachovky. Som vďačná organizáciám v Košiciach, ktoré nám nakúpili vlnu a ďakujem aj ľuďom, ktorí nám doniesli vlnu, ďakujem pánovi Burašovi za to, že nám dal kanceláriu.“  

Viac o programe: www.dniukrajiny.sk

Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok